AVDOTKA


(Burhinus oedicnemus), ptica reda žerjavov. Sivi sivi plavuti s črnim vzdolžnim vzorcem, spodnji belki. Dolžina je približno 45 cm. A. razširjena v Evropi, Srednji in Južni Aziji, severni Afriki; v ZSSR - v Kaliningradski regiji, v evropskem delu Evrope, na Transcaucasusu, v Kazahstanu, v Srednji Aziji. To živi v puščavskih in stepskih predelih blizu vode. Nočna ptica. Hrani se žuželke, kuščarje, majhne glodavce. Leži 2, manj pogosto 3 rumenkasto rjave jajčeca s temnimi črtami na tleh ali plitvi fovei. Oba starša bivata 26 dni. Selitvena ptica.

Enciklopedija Collierja. Odprto društvo. 2000.